Välkommen in i mina tankar och funderingar kring livet i stort. Mycket bebis, mycket viktsnack och en massa härlig vardag.

måndag 11 april 2011

Medelhavs inspirerad tomatsoppa med valnötsbullar

Dagens middag kommer nu och även denna maträtt kommer få vara med i tävlingen som ni hittar HÄR, på Kalasgott. Temat över tävlingen är vår och det är minst sagt taggande, speciellt efter soliga dagar. Första promenaden med bara t-shirt idag (och byxor så klart) riktigt härligt!

Ikväll blev det medelhavs inspirerad soppa med valnötsbullar som stod på matschemat, gottigt precis som vanligt. Soppa har jag alltid varit tveksam till, jag avskyr när den är vattnig och det simmar runt någon liten köttbit och ledsna grönsaker. Nej fy! Jag vill ha krämiga, fylliga soppor och bröd till är absolut ett måste.
Så vi börjar från början, dvs med brödet.

Valnötsbullar
2pkt torrjäst
1,5kg vetemjöl
1liter vatten
1tsk salt ,1 msk socker
2msk olivolja
1dl valnötter




Värm vattnet så att det blir 37grader (fingervarmt), blanda sedan i jästen och rör om så att den löser sig.
Blanda i resten av ingridienserna och låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
Underbara, jästa deg... Hur kommer det sig att allt blir gott bara man tillsätter valnötter?

Lägg ut lite mjöl på bordet och knåda degen ordentligt innan du rullar bullar utav den och lägger på smorda plåtar.
Försökte verkligen få samma storlek och form på alla bullar men det är svårt. Fast iof är det halva charmen med hembakt bröd.
Lägg på bakduk igen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 225grader.
När bullarna jäst klart ska de gräddas i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem till sist svalna på ugnsgallret och under bakduk.
Ta da!!!


Bara bröd till middagen blir ingen favorit så nu är det dags för soppan!

Medelhavs inspirerad tomatsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar hela tomater
en rejäl skvätt ketchup
1½ tsk oregano
3msk koncentrerad kycklingfond
1liter vatten
1dl basmatiris
1 kruka basilika
1 paket fetaost, ca 200g
olivolja
salt, peppar och socker


Skala och finhacka lökarna. Fräs i rätt mycket olivolja i en kastrull ett par minuter.
Häll sedan på ketchup, ett par matskedar kanske, bara så att det gottar in sig i löken. Tillsätt också oregano och låt fräsa några minuter till.
Häll sedan i tomaterna, fond och vatten. Grovdela tomaterna lite med en träslev och koka sedan under lock i 10 minuter.
Häll därefter i riset och koka så länge som det står på förpackningen ( i mitt fall 10 minuter).
När soppan är färdigkokad kryddar du med lite svartpeppar, knappt en tsk salt och lika mycket socker.
Toppa till sist men inte minst med smulad fetaost och strimlad basilika.
Klara färdiga gå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar